Kvarg | Taggar

Taggar

Annons

Kvarg

Något jag alltid har hemma i kylskåpet är just kvarg. Kan nog våga påstå att det är absolut viktigaste råvara. Så här kan man väl säga att en liten kärleksförklaring från mig till denna fantaskiska råvara, och en liten förklaring till varför den är just så fantastisk!

Kvarg finns i olika märken, prisklasser och fetthalter. Det vanligaste är att kvargen innehåller under 1% fett (nyttigast) men både arla och Ica har även en 10% och smaksatta kvargsorter, som är riktigt goda till exempelvis en liten lyxigare dessert, och dessa passar ypperligt i cheesecake! Men resten av texten är tillägnad den nyttigaste kvargsorten.. 

Vad är kvarg? Det är en slät färskost med mjölksyrebakterier.

Näringsvärde: (beroende på märke varierar näringsvärdena lite.. men för Arlas kesella, som är den vanligaste och mest lätt-tillgängliga kvargen ser det ut på följande sätt:)

Energivärde 320kJ/75kcal

Protein 13 g

Kolhydrat 3,5 g varav sockerarter 3,5 g

Fett 1 g varav mättat fett 0,7 g 

​Exempel på olika märken: Milbona (lidl’s, min absoluta favorit, både ekonomiskt och näringsmässigt sätt), Arla, Ica, Ehrmann (Finns på Willys, ett lite billigare alternativ) Och så har Valio et laktosfritt alternativ.

 Kvargens fördelar: Den är väldigt proteinrik! Och relativt billigt protein, särskillt om man väljer en budgetvariant på kvarg (kan skilja med så mycket som det dubbla priset). Det är en naturlig produkt som man kan variera i det oändliga. Genom att välja kvarg istället för exempelvis creme fraishe eller grädde i exempelvis såser och röror säker man oftast kalorierna drastiskt medans proteinhalten höjs.

Kvargens nackdelar: Går inte att koka. Annars finns det inga.. eller kan man ange beroendeframkallande?

Jag tänkte ta lite mer om proteinet, för den största anledningen till just varför jag (och många andra) äter så mycket kvarg är just på grund av proteinet. Vi som tränar hårt vill gärna ha i oss ämnen som påverkar tillväxt och utveckling positivt, och protein är i princip det enda näringsämnet som har denna funktion. Muskler, mjukdelsvävnader och inre organ består till största delen av protein. Av att träna och särskillt om man tränar tugnt så bryts kroppens muskler ner, därför är det viktigt att kroppen har tillgång till proteiner för att kunna bygga upp sig och reparera skadan man gjort, och helst bygga upp sig ännu lite mer (superkompensation) för att vara bättre utrustad för när belastningen kommer igen. Dessutom mättar proteinrik mat bra. 

 

Hur ska man äta det? Det finns oändliga kombinationer, och alla har sin egen favorit. Jag blandar ner lite (eller vanligen mycket) kvarg i allt mellan himmel och jord. Passar som grund till såser, i desserter, i bröd/bullar, till frukost eller bara just som den är i sin enkelhet.

Tänkte dock lista mina favoritkombinationer nedan: 

1) 250 g kvarg mixat med en mogen banan + ev lite sötningsmedel och kanel (beror på hur söt bananen är) Helt SAGOLIK smakkombo, som passar perfekt efter det hårda träningspasset. Snabba kolhydrater & protein. Så mycket bättre än så blir det inte.

2) En del Kvarg blandat med en del minikeso. + valfria frukter eller bär. och gärna toppat med lite frön eller nötter. Mycket gott & proteinrikt och passar bra till ex. mellanmål.

3) Kvarg blandat med kanel och lite sötningsmedel, toppat med ett hackat äpple. MUMS på det säger jag bara!

4) Kvarg blandat med lite fun light (Wildberries är den bästa smakupplevelsen), smakar som en lite krämigare fruktyougurt. Är väldigt enkelt om man har lite tid, men inte vill äta den “ren”. Vill man lyxa till det så toppa gärna med lite kokos och/eller hallon. 

5) 250 g kvarg mixat med 1-2 dl frysta bär (ex hallon, blåbär) eller frukter (ex mango) = Lättglass! Gott och svalkande i sommarvärmen, utan att vara onyttigt. 

Men som sagt, smakkombinationerna är oändliga… Så hitta din egen favorit!

 

P.s. Kom ihåg att inte koka den bara!Du lär bli besviken när den grynar sig och allt skär sig i ex en gryta. Jag vet hur den besvikna känslan känns om jag säger så.. D.s.

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats