Att träna en ny häst | Taggar

Taggar

Annons

Att träna en ny häst

När jag tränar en häst för första gången

När jag tränar en häst för första gången vare sig den är van träningsättet eller inte börjar jag alltid på nivå 1 för att se hur hästen reagerar och den ska även få en chans att förstå mitt kroppspråk. Jag går upp i nivån när jag får hästen att förstå vad de är jag är ute efter, jag kollar efter tuggningar, gäspningar, sänkt huvud och öronen ( en häst som tänker gäspar och tuggar.)

Jag går alltid in till en häst utan förutfattande meningar. Om ägaren säger att hästen exempelvis har agressiva tendenser eller annat har jag såklart de i bakhuvudet just för min  egen säkerhet men om man tänker ” Nu drar den” eller ” Nu kommer den kicka” är de lätt att framkalla just de beteendet.

Övningar

 • Börjar alltid med att hästen ska se mig, jag kräver lite uppmärksamhet. En ovan häst ger dig sällan två ögon men jag vill att den ska göra sig uppmärksam på mig.
   
 • Att hästen ska kunna backa utan från mig utan några större protester, den ska backa med ett flyt. När jag backat den några steg ska den stanna där, jag utökar min säkerhetszon och de ska hästen respektera.
   
 • När jag backat ut den några steg tar jag alltid in den igen genom att kamma repet men den MÅSTE fortfarande respektera min zon! Jag vill inte ha en 600 kg klump i famnen. ( När det gäller nervösa eller osäkra hästar bruka jag kalla in den lika mycket som jag backar ut den) När jag kallat in den till ett lämpligt avstånd går jag fram till hästen och låter den lukta på övre sidan av handen och sedan stryker den, fortfarande med utsida hand då fingrar kan ses som klor på rovdjur. ( Vid rädda och osäkra hästar brukar jag krypa ihop lite för att få ett mer ödmjukt utseende när jag kallar in hästen.)
   
 • Efter att steg 3 funkar börjar jag med ledövningen, säkerhetsavståndet ska även fungera bakåt. Det här är något jag lägger väldigt mycket vikt på! Ingen ska behöva i princip bära sin häst på ryggen från stallet till hagen.
   
 • När jag uppnått de mål jag satt för dessa övningar brukar jag börja med att flytta bakdelen som kan vara mycket svår för vissa hästar då det är en övning som förstör deras flyktväg. En häst som korsar benen kan inte fly!
   
 •  När jag utövar övningarna på en “ny” häst tar jag alltid pauser efter den grad på tillsägelserna men även mellan övningarna. Det är mycket viktigt att hästen får en chans att tänka till och förstå vad de var den skulle göra.
   
 • När detta är klart och jag känner mig nöjd brukar jag alltid skicka ut hästen igen och sedan kalla in och beröra den lungt och stilla. Sedan brukar jag alltid sätta handen bakom öronen och sätta fingrarna på de mjuka punkterna och med ett lätt tryck få hästen att sänka huvudet. När en häst sänker huvudet utsöndras naturligt typ av lungnande medel. Med en ovan eller stressad häst får man sällan ner huvudet specielt länge men man får nöja sig med det man får. Jag upprepar det några gånger och låter sedan trycket långsamt släppa. Låter hästen sedan stå och tänka en stund innan jag är nöjd för dagen.

Här har ni mitt exempel på hur just jag lägger upp min första träning på en ny häst.

547876_10150861313343152_1541897548_n

 

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats