Kolesterol | Taggar

Taggar

Annons

Kolesterol

Alla vet vad kolesterol är, men vet någon vad kolesterol är egentligen? 

Det är inte farligt och något som bör undvikas till varje pris, faktum är att utan kolesterol skulle vi vara helt könslösa.

Kolesterol är även utgångsmaterial för syntes av steroidhormoner, exempelvis könshormoner. Kolesterol behövs även för att kunna bilda galla, som är nödvändigt för absorptionen av fett i tarmen. Vi får i oss kolesterol genom maten, främst genom animaliskt fett. Kroppen bildar även eget kolesterol i levern, en tillverkning som är extremt välreglerad beroende på hur mycket kolesterol som tillförs genom maten.” -wikipedia

Det jag vet om kolesterol är att det finns “gott” och “ont” kolesterol (HDL och LDL), egentligen är båda “goda”, våra kroppar skulle inte tillverka en produkt som inte behövs, vi har väldigt smarta och komplexa mekanismer som vi färdas i. LDL (det onda kolesterolet) skickas ut i blodkärlen som självförsvar vid inflammation/högt blodtryck/skador, det sätter sig där för att läka skadan. Men med den inflammationsdrivande kost vi har idag blir det överskott och kolesterolet bidrar istället till hjärt- och kärlsjukdomar då det stelnar och täpper igen, saken är den att det är inte KOLESTEROLET vi behöver ta itu med, det är den bidragande faktorn till att det är högt som bör undersökas, och detta är ett praktexempel på hur vi har börjat tänka mer och mer i slit och släng-samhället, “kolesterolet gör skada, vi måste bli av med det!”, det är vad vi får höra. Det är inte kolesterolet som är farligt, det är det du gör för att kolesterolet ska sättas i omlopp, och om vi bara reducerar kolesterolet utan att bry oss om källan så lär vi haverera efter ett tag ändå av andra skäl.

 

Edit: Glömde ju ens gå in på vad kolesterol är, det är en “lipid” 

Lipider är inom kemin ett samlingsnamn på en stor grupp ämnen bestående av fetter och fettliknande ämnen. Själva definitionen av en lipid är otydlig och vag men det omfattar vanligtvis ämnen från levande organismer som är lösliga i opolära lösningsmedel och olösliga i vatten. Det är således främst ämnets fysikaliska egenskaper och biologiska förekomst som avgör huruvida ämnet är en lipid eller ej. -wikipedia

 

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats