Kille eller tjej, vad spelar det för roll? | Taggar

Taggar

Annons

Kille eller tjej, vad spelar det för roll?

Ja, vad spelar det egentligen för roll?
Härom kvällen, när jag låg och skulle sova som kom jag att tänka på, när jag får barn och går runt på stan med min bebis i vagnen och folk kommer fram och gullar och frågar: “Är det en tjej eller kille?”.
Då skulle jag vilja svara: “Vad spelar det för roll?”  Varför är det så viktigt för oss att veta vem som är kille och vem som är tjej? Enda gången som det spelar någon roll, är väl ändå när man väljer sin partner. Eller?

Jag är för hela den här grejen att så mycket som möjligt skall vara könsneutralt osv.  Killar skall kunna ha rosa eller klänning på sig och tjejer skall kunna gå omkring i blått och skita i att raka sig under armarna utan att det blir en första sida i aftonbladet!
Men jag är även uppväxt med tanken att killar skall ha kort hår och vara tuffa och tjejer skall ha långt hår och piffade naglar. Ungefär så!
Jag försöker dock ändra mitt synsett, jag försöker vara så öppen som möjligt, men visst kan även jag ibland fälla kommentarer som “Är det där en tjej eller kille?!”, trots att min flickvän inte ser ut som en traditionell tjej, om man säger så!

Jag är inte felfri! Absolut inte! Jag ser till könen, ifrågasättter saker även om jag vill att det mesta skall vara könsneutralt!
Jag tycker att barn borde få välja själva! Man borde inte säga, “Du är en kille, du skall bete dig så här, leka med det här, använda de här färgerna och det är okej om du gör så här!” osv! Så länge barnen är små så skiter de i om deras säng är rosa eller blå! De skiter i om de leker med dockor eller bilar! De väljer inte saker utifrån sitt kön, de väljer utifrån det som de vill ha!

Inte förens barnen blir gamla nog att ta till sig från samhällets påtryckningar så bryr de sig! Det är först då som en kille inte vill gå med en rosa ryggsäck till skolan, ingen annan kille gör ju det. Och det är först då som tjejen slutar leka med lera, ingen annan tjej gör ju det!
Det är vi, samhället, som har bestämt att tjejer skall ha rosa och killar blått! Att en kille är gay om han leker med dockor och en tjej konstig om hon gillar bilar!
Ser ni inte hur skevt det är?
Att vi skall dömas utifrån sådana småsaker. Att vi skall dömas utifrån vårat kön. Det är väl ändå personen som spelar roll, personligheten? Sen kanske könet är en stor del av personligheten, men jag tror att det är för att vi blir tillsagda enda från vi är nyfödda, i princip, att om du är kille skall du göra såhär, du gillar det och om du är tjej gillar du det här och vill ha sånt här! 

Jag tycker det är fel! Så otroligt jävla fel!
Saker och ting borde göras mycket mer könsneutrala! Se t.ex arbeten! Man kan ju inte jobba som bilmekanicker om man är tjej?! Eller jobba som barnmorska om man är kille?! Tänk vad fel det skulle kunna bli….
tumblr_m09xeaddJ41qgkl91o1_500tumblr_m59kamt2MX1qgot39o1_500
Girl or Boy : By Dani Shay
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mcyesgl68oY[/youtube]

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats